0
Zimske gume PREPORUKA

2022-12-17 13:48:00  

Zvanični podaci Agencije za bezbednost saobraćaja o uticaju vremenskih prilika na saobraćajne nezgode, pokazuju da ima više saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom kada je kolovoz mokar od kiše ili kada padne prvi sneg. Zimski uslovi vožnje dosta su izazovniji od letnjih i zahtevaju posebnu opremu koja može da vam sačuva život.

I bez snega na putu zimski pneumatici su potrebni i neophodni zbog sigurne vožnje, zimski pneumatici potrebni su kada je temperatura niža od sedam stepeni. Letnje gume po svojim karakteristima ne mogu biti bezbedne tokom zimskih uslova vožnje. U nastavku ćemo detaljno objasniti zašto.

Zašto su vam potrebne zimske gume

Zimske gume napravljene su tako da pruže najbolje i najbezbednije performanse na putu tokom zimskih meseci. Njihove karakteristike potpuno se razlikuju od letnjih.

Materijal: Zimska guma VS letnja guma

Letnja guma se pravi od čvrše mase od zimske gume. Zimska guma, pak, pravi se od mekšeg materijala. Ovo je veoma važno jer je čvrstina zimskoj gumi potrebna da se ne bi topila na visokim temperaturama. Ako bi letnju gumu vozili tokom zimskih uslova vožnje, ona bi još više očvrsla na niskoj temperaturi i klizala bi se po drumu.

Akvaplaning

Ovo je jedna od najopasnijih situacija koje mogu da se dese na mokrom kolovozu. Naime, dubina šare zimskog točka je četiri milimetra, dok je letnje gume 1,6 milimetra. Letnja guma nema kapacitet da raščisti vodu na kolovozu zbog mnogo manje dubine šare. Ona ne može adekvatno ni da prianja na kolovoz i zato dolazi do akvaplaninga - odskakivanje auta po mokrom kolovozu, nekontrolisano kretanje auta koje može da skrene ustranu i izazove nesreću.

Ekonomski aspekt

Ako biste tokom cele godine vozili samo letnje ili samo zimske gume, osim bezbednosnog rizika, to nije pametna ekonomska računica. Tako bi se gume mnogo brže trošile i svakako biste morali kupiti nove.

Zimske gume - koje odabrati

Nekada veliki izbor može biti zbunjujući za vozače. U nastavku ćemo izdvojiti naše predloge zimskih guma kako bismo vam olakšali izbor.

Bridgeston   LM  001    

Fireston Winterhawk - 4    (naša preporuka broj I )

Platin  RP- 60 winter    ( najprodavanija guma u Nemačkoj - srednja klasa kvaliteta)

first-blog-image second-blog-image

s

POZOVITE NAS